Proběhlo krytí Bazilea Grey Eminence a Best Alfa Ori

10.04.2014 12:56

Dlouho očekávané krytí naší Bazinky proběhlo minulý týden v Ústí nad Labem. Myšlenka, že otcem našich štěňátek bude Best, ve mně uzrála na Memoriálu Roberta Jakoubka v r. 2011, kde jsem měla tu čest jej poprvé vidět na vlastní oči pracovat a musím říct, že bylo opravdu na co se dívat. To co mě kromě jeho skvělých pracovních a exteriérových kvalit zaujalo, je jeho nesmírně vyrovnaná a klidná povaha. Dovolila jsem si slovy majitelky Simony Markové uvést viz. níže, jeho sled pracovních úspěchů, které je nutno doplnit o informaci, že Best i letos na nominační soutěži dne 8.5.2014 v Litoměřicích uspěl a startuje na Memoriálu Richarda Knolla 2014!! Jeho jméno mluví za vše :-)!  BEST Alfa Ori, prostě, NOMEN - OMEN! 

ČESKÝ ŠAMPION PRÁCE - BEST ALFA ORI - CHOVNÝ PES

Best splnil podmínky pro udělení titulu Český šampion práce v září r. 2012 ve věku 2,5 let. S největší pravděpodobností se tak stal nejmladším výmarem, který tento titul kdy získal.

První CACT Best dostal ve věku 15 měsíců na podzimních zkouškách Klubu krátkosrstého ohaře (získal 300/300 bodů), které se konaly 28. 5. 2011.

Jako druhý CACT se mu počítal res. CACT z Memoriálu Roberta Jakoubka, kterého se zúčastnil 9. - 10. 9. 2011. Best ve věku 1,5 roku obsadil na této vrcholné mezinárodní soutěži pro výmarské ohaře 2. místo za zkušeným šampionem práce Antony Shefisem, a získal tituly res. CACT, res. CACIT. Kromě toho si odnesl ocenění za nejlepší práci v poli a také cenu pro nejmladšího účastníka soutěže.

Ovšem třetí CACT je ten nejcennější: Best na Memoriálu Richarda Knolla v roce 2012 ve věku 2,5 let obsadil 4. místo, získal I. cenu a titul CACT. Takového úspěchu na této vrcholné soutěži nedosáhl dosud žádný výmarský ohař v historii!!!

Best je rozený aportér. Je to opravdová výjimka, kdy při výcviku aportu (ani u lišky) nebylo nutné použít jakéhokoliv nátlaku, aby aport byl naprosto spolehlivý. Je ostrý na škodnou, ale v tom zřejmě pomohl příklad jeho matky Citty. Best jako úplně mladý nechtěl vzít do mordy cokoliv živého. Dnes v revíru zadáví zdivočelou kočku i lišku (jím ulovenou dospělou lišku máme dosud v mrazáku).

V poli je Best skvělý, ale záleží i na podmínkách: krytině, zazvěření. Vždycky pracuje pro mě, ale umí pracovat jen doopravdy. Když v poli zvěř není, na výkonu se to samozřejmě projeví. Po vzlétnutí nebo vyběhnutí zvěře je Best naprosto klidný. To má také vrozeno, výcvikem jsme klidy jen utvrzovali.

Při výcviku šlo jen o to výcvikem ho nepokazit. S drilem jsem u něj nepochodila - v tom je úplně jiný, než byla Citty. Dneska mám doma povahově, pracovně i exteriérově úžasného psa, který jde ve šlépějích své velmi úspěšné matky Citty od Červenického potoka https://www.alfaori.cz/?q=nejvetsi-uspechy-citty

To, čeho Best na zkouškách dosáhl do věku 2,5 roku, lze jen těžko překonat. Výsledky let 2011 - 2012 hovoří za vše:
ZV - I. cena, PZ - I. cena, 300/300 bodů, CACT, LZ - I. cena, 240/240 bodů - vítěz (3 x), SZVP - I. cena, 96/100 bodů, 100/100 bodů, Memoriál Roberta Jakoubka - I. cena, 484/492 bodů, 2. místo, res. CACT, res. CACIT, nejlepší pole, nominace na MRK 2012, Memoriál Jitky Hromadové - I. cena, nejlepší les, Memoriál Richarda Knolla - I. cena, 4. místo, CACT, Memoriál Karla Podhajského: III. cena, 9. místo.

V roce 2013 se Best zúčastnil pouze jediné soutěže, kde přišel, viděl, a zvítězil na VZ: získal I. cenu, 492/492 bodů, a nominoval se na nominační soutěž MRK 2014.

https://alfaori.rajce.idnes.cz/Best_Alfa_Ori_-_hledani_a_vystaveni